Zirkonyum Kaplamalar

Zirkonyum Kaplamalar

Zirkonyumun en önemli bileşiği zirkonya (ZrO2) isimli seramik malzemedir. Zirkonya, yüksek sertlik, dayanıklılık, ısı direnci ve estetik görünümü ile seramik malzeme olarak birçok alanda tercih edilir. Zirkonya seramiği, diş hekimliğindeki en yenilikçi malzemelerden biridir. Zirkonya, porselen ile estetik bir görünen metal kaplamalardan metalin tamamen çıkmasını sağlamıştır. Bu sayede kronlardaki metal ile birlikte gelen olumsuzluklar ortadan kalkmıştır.

Soldaki tek üye olan kron zirkonyumdan yapılmış kron. Sağdaki 3 üyeli olan ise metal alt yapılı bir köprü

Sol tarafta metal alt yapılı köprünün iç yüzeyi. Metalin gri görüntüsü. Sağ tarafta zirkonyum kronun iç yüzeyi zirkonadan yapılmıştır. Diş rengindedir.

Zirkonyum Kullanım Şekilleri

Dental zirkonyum diş kaplamalarında kullanılan yenilikçi bir materyaldir.  İlk kullanım şekli toz halindeki monolitik zirkonların sıkıştırılarak metal alt yapı yerine olarak kullanılmasıydı. Sonrasında zirkonyum tozlarının daha fazla sıkıştırılmasıyla elde edilen bloklar kronların bitmiş halinin tek seferde üretilmesini mümkün kıldı. Mono blok zirkonyum olarak adlandırılan bu kronlar tek seferde planlanarak üretildiklerinden ve kullanılan blokların daha fazla sıkıştırılmış olmasından dolayı basınca ve kırılmaya karşı daha dayanıklıdır.

Alt yapı olarak tasarlanan zirkonyumun porselen ile kaplanması

Monolitik bloktan tek seferde kazıma ile üretilen monolitik zirkonyum

Zirkonyum Veneerler Nasıl Yapılır

Zirkonyum veneerlerin (kaplamaların) yapımındaki ilk aşama; dişlerin prapere edilmesi yanidişlerin kesilmesi olarak adlandırılan, dişlerin yüzeylerinin aşındırılma işlemedir. Prepare edilen dişlerden ölçü alınarak zirkonyum veneerlar hazırlanır ve son aşamada diş yüzeylerine yapıştırılır. Dental zirkonyumlarda dişler lamine kesimlerine göre daha fazla kesilmektedir. Lamine dişlerde sadece dişin ön ve yan yüzeyleri kesilirken zirkonyum kaplamalarda ise dişin arka yüzeyleride kesilmektedir. İyi bir kesim ve düzgün alınan ölçü dişlerin yüzeylerinden alınan mine dokusu, estetik bir şekilde zirkonyumlar ile yer değiştirir.

Dişlerin prepare edilmiş (kesilmiş) son hali

Dişlerin üstüne zirkonyum alt yapı ve üzerine e-max konulmuş bitim hali.

Zirkonyum Veneer, Zirkonyum Kaplama Hastaları

Zirkonyum Veneerlerin, kaplamaların model üzerindeki bitmiş hali

Zirkonyum kaplamaların cilalanmış son hali

Hastanın başlangıçı

Hastanın bitmiş hali

Zirkonyum Veneerlerin Avantajları

Zirkonyum veneer ve zirkonyum köprüler

  1. Doğal Görünüm: Zirkonyum kaplamalar, diş rengine benzer bir renge sahiptir. Bu kaplamalar, metal kaplamalardan farklı olarak ışık geçirgenliği dişe benzediğinden doğal diş rengini taklit ederek estetik bir görünüm sağlar. 

  2. Dayanıklılık: Zirkonyum, oldukça dayanıklı bir malzemedir. Bu kaplamalar, günlük aktivitelerde diğer estetik kaplamalara göre daha dirençlidir. Yeme, içme ve diğer normal diş aktiviteleri sırasında dayanıklılıklarını korurlar.

  3. Uzun Ömürlülük: Doğru şekilde bakıldığında ve düzenli diş hekimi kontrolleri yapıldığında zirkonyum kaplamalar daha uzun ömürlüdür. Diğer estetik kaplamalar gibi zamanla renk değişimi yaşamazlar.

  4. Doku Dostu Olma: Zirkonyum, doku dostu bir malzemedir. Diş etleriyle uyumlu olduğu için diş etlerinin sağlığını korumaya yardımcı olur. özellikle metal alt yapılı kaplamalar diş eti kenarında renklenme ve siyah bir yansıma yaparken zirkonyum kaplamalarda bu olmaz.

  5. Kalınlık ve Şeffaflık: Zirkonyum kaplamalar, ince olmalarıyla bilinir. Bu, dişlerden metal kaplamalara göre daha az doku kaldırılır. Ayrıca, ışığı geçirgenliği sayesinde doğal bir şeffaflık sağlayabilirler.

Alt yapılı zirkonyum kaplama

Monolitik zirkonyum kaplama

Metal Destekli Kaplama

Metal destekli kaplamalardaki metal alt yapı ışığı geçirmez bu yüzden mat bir görünüme sahiptir.

Metal destekli kaplamalar metal ve porselen kalınlığından dolayı diş eti çıkış profili daha kalındır. buda doğa olmayan bir görünüm sağlar.

Metal destekli kronlar diş eti kenarından metal yansıması veya metal renklenmesi yapabilmektedir. buda hem estetik hem de diş eti sağlığını bozmaktadır.

Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum kaplamaların ışık  geçirgenliği dişe benzediğinden doğal bir görünüme sahiptir.

Zirkonyum destekli kaplamalar daha ince olduğundan diş eti çıkış profili daha doğaldır.

Zirkonyum kronlar diş etinde renklenmeye sebebiyet vermez, renği diş rengi olduğundan diş eti kenarlarında metal destekli kaplamalar gibi yansıma yapmazlar.

Uzm. Dr.
Özlem Aylıkcı

DDS / PhD Ortodonti Uzmanı

Bizi Takip Edin

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.