Ortognatik Cerrahi

Ortognatik Cerrahi

Ortognatik cerrahi, çene, yüz ve kafa bölgesindeki yapısal anormallikleri düzeltmek için kullanılan cerrahi bir prosedürdür. Çenelerin biri veya ikisinde bulunan gelişimsel bozukluklar ortognatik cerrahi ile düzeltilebilmektedir.

Ortognatik cerrahi, çene konumunu, boyutunu veya şeklini düzeltmek için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Bu işlem, çene yapısındaki anormalliklerden kaynaklanan çeşitli sağlık sorunlarını düzeltebilir ve aynı zamanda estetik sonuçlar elde etmeyi amaçlar. Başarılı bir ortognatik cerrahinin en önemli safhası başarılı bir ortodontik tedavidir. Cerrahi hastalarında ortodonti teller ile veya şeffaf plaklar ile yapılabilmektedir. Günümüzde ortognatik cerrahi yapılan hastalarda kullanılan ortodonti yöntemi çoğunlukla dijital ortodontik tedavi yöntemi olan şeffaf plaklardır.

Ortognatik Cerrahi Nasıl Yapılır.

Çene problemlerinden dolayı ortodontiste başvuran kişiden önce çeşitli kayıt ve röntgenler alınır. Bu kayıtlar yardımı ile analizler yapılarak sorunun hangi çene / çenelerden kaynaklandığı tespit edilir.

Ardından ortodontik tedavi ile dişler ameliyat sonrasında çenelerin alınacağı son pozisyona göre hizalanır.

Ortodontik tedavinin ilk safhası tamamlandıktan sonra ameliyat hazırlıkları başlar.

Alınan kayıtlar ile birlikte sanal bir çene ameliyatı yapılır. Bu dijital olarak veya manuel olarak alçı modeller ile yapılabilir.

ardından gerçek ameliyatta kullanılacak olan rehber plaklar üretilir.

Bu simülasyon ve üretilen rehber plaklar sayesinde ameliyatı yapan cerrah ameliyat sırasında hangi çeneden ne kadar kesileceğini ve ameliyat sırasında çeneleri nasıl konumlandıracağı belirlenir.

Ameliyat sonrası iyileşme dönemi bitince dişlerdeki son düzeltmelerin yapılma safhasına geçilir. Ardından tedavi sonlandırılır.

Uzm. Dr.
Özlem Aylıkcı

DDS / PhD Ortodonti Uzmanı

Bizi Takip Edin

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.