Gingivitis – Diş Eti İltihabı

Gingivitis – Diş Eti İltihabı

Gingiva = diş eti

İtis = iltihap kelimelerinin birleşmesi ile oluşan diş etinin iltihabı anlamına gelen bir hastalıktır.

Gingivitis; diş etlerinin kanaması, kızarması, retepeglerin kaybı, yumuşaklaşma ve dokunun bıçak sırtı gibi değişimlerle karakterize olan bir diş eti hastalığıdır.

Gingivitisler çoğunlukla ağrısız olması nedeniyle sıklıkla ihmal edilen bir durumdur. Erken dönemde tedavi edilmesi durumunda geri dönüşümü mümkündür. Toplumda en sık görülen diş hastalıktır.

 

Gingivitis’in en yaygın nedeni, diş fırçalamanın yeterince yapılmaması sonucu diş yüzeyinde biriken besin artıkları ve bakterilerin oluşturduğu “mikrobiyal dental plak” kaynaklı iltihaplardır. Bu tür iltihapların erken aşamalarında tedavi oldukça etkilidir. Uygun diş yüzeyi temizliği, kaliteli bir diş yüzey cilası ve düzenli oral hijyen uygulamalarıyla kolayca iyileştirilebilir.

Bunun yanı sıra, sistemik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan diş eti rahatsızlıkları da Gingivitis’in diğer bir nedenidir. Bu durumda tedavi daha zor olabilir ve altta yatan sistemik hastalıkların belirlenmesi ve onların tedavisi için detaylı bir değerlendirme gerekebilir.

Gingivitis Türleri

Mikrobiyal Dental Plak’a Bağlı Gingivitis:

En sık görülen yaygın türdür ve diş yüzeyinde biriken bakteri plağının neden olduğu diş eti iltihabıdır. Yetersiz ağız hijyeni, plak oluşumunu artırabilir. Buda diş etlerinde enflamasyona neden olur.

Sistemik Hastalıkların Neden Olduğu Gingivitis:

Bazı sistemik hastalıklar, özellikle bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar gingivitise yol açabilir. Özellikle pemfigus, pemfigoid gibi deri hastalıklarında ağız içi mukozasıda kolaylıkla etkilenmektedir.

İlaca Bağlı Gelişen Gingivitis:

Bazı sistemik hastalıklarda kullanılan ilaçlar diş etlerinde gingivitise neden olabilmektedir. Tansiyon hastalarının kullandığı Calsiyum kanal blokörleri, Epilepsi hastalarının kullandığı nefidipine gibi ilaçlar diş etlerinde gingivitise sebebiyet verebilmektedir.

Gebelikle İlgili Gingivitis:

Gebelik sırasında hormonlarda meydana gelen değişim diş etlerindeki kanamayı arttırmaktadır. Bu durumda dişetlerinin daha kolay kanayan daha hassas bir duruma gelmesine sebebiyet verir bu yüzden hamilelik sırasında diş eti iltihaplanmaları sıklıkla görülmektedir

En yayagın gingivitislerin yanı sıra Genetik Faktörlere Bağlı Gingivitis, Akut Nekrotizan Gingivitis veya İdeopatik Gingivitis gibi türleride bulunmaktadır.

Gingivitisin Tedavisi

Gingivitisin tedavisinde, gingivitisin türüne göre basit bir diş taşı temizligi olabileceği gibi, İleri seviye cerrahi operasyonlarda olabilmektedir.

Gingivitislerin çoğunluğu mikrobiyal dental plaga bağlı geliştiğinden diş taşı temizliği en yaygın tedavi olmaktadır.

Ama gingivitisler tedavi edilmediğinde hızla ileri seviye hastalıklara dönüşebilir ve bunun sonucunda diş eti çekilmesinden, diş kaybına kadar giden geri dönüşümsüz hasarlara neden olabilir.

Uzm. Dr.
Özlem Aylıkcı

DDS / PhD Ortodonti Uzmanı

Bizi Takip Edin

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.