İnvisalign Plakları Nasıl Kullanılmalı?​

İnvisalign Plakları Nasıl Kullanılmalı?​

Invisalign şeffaf plakların diş tellerine göre en üstün yanı yemeklerde çıkarılmasından dolayı dişlerin temizliğinin ortodontik tedavi görmeyen biri kadar kolay sağlanabilmesidir. Özellikle diş tellerinde yemek sonrası zorlu bir temizlik süreci olurken şeffaf plaklarda bu çok rahattır.

Ancak bu rahatlığı sağlayan plakların istenildiğinde çıkarılabilmesi, bir dez avantajıda yanında getirir. Plakların normal şartlarda 22 sat ağızda kalması gerekmektedir. 30 dk her yemek öğünü olmak üzere, yemekler için 1,5 saat + 30 dk diş temizliği için vakit ayrıldığında toplam takmama süresi 2 saat, kullanma süresi ise 22 saat olmaktadır. Plakların bu süreden az takılması ise toplam tedavi süresini uzatacaktır.


Vakanın planlamasına göre plaklar 7 veya 10 günlük süreçlerde takılır. Plak takımında aksayan her gün için. süre ekstra uzatılmalıdır. Plak kullanımı sonrasında plağın dişe hareket verip vermediğinin kontrolü hekime fotoğraf atılarak yapılmaktadır. Bu yüzden kontrollerde klinik ziyaret gerekmez. Hekime. Kullanılan plaklarla birlikte “tedavinin başında çekilen fotoğraflara benzer” bir şekilde dişlerin önden, sağ ve sol yan taraftan, dişler üsten görünecek şekilde alt ve üst çeneden olacak şekilde fotoğraflar atılması gerekmektedir. Bu fotoğraflar hekimin plağın fonksiyonunu yerine getirip getirmediğini değerlendirilmesi açısından önemlidir. Gerektiği takdirde videoda çekilebilir. Plak dişleri tam hareket vermemişse plak kullanım süresi uzatılır. Eğer her şey yolundaysa bir sonraki plağa geçilir. Ancak eski plaklar kesinlikle atılmamalıdır. Yıkanarak kurtulmalı ve çıkartıldığı plak poşetine konulmalıdır. Bunun sebebi herhangi bir sıkıntı olduğunda kullanılan plaklara tekrar geri dönülebilmesidir. Örneğin mevcut kullanılan plakların kaybedilmesi veyahut plağın dişe oturmaması gibi durumlarda eski plağın elde olması önemlidir. Bu durumda eski plaklara geçilebilir veya yeni plak istenince kadar eski plaklar kullanılarak beklenebilir. O yüzden eski plakların atılmaması önemlidir.

Bunun yanında plakların temizliği de önemlidir. Özellikle uzun kullanımlarda plaklar yeme içmede çıkarılmadıysa kirlenmekte, Tütün ve alkol alımıyla birlikte kötü kokabilmektedir. Bu yüzden plakların mümkün olduğunca bu tür gıda ve maddelerden uzak tutulmalı, bireysel diş fırçasının yanında arıca plak fırçası da edinilerek düzenli bir şekilde plaklarda fırçalanmalıdır.

Yazımızı Puanlayın!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
WhatsApp
Reddit
VK
Print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar
Katergori
Arşiv
Arşivler
Son Yorumlar
Son yorumlar

    Uzm. Dr.
    Özlem Aylıkcı

    DDS / PhD Ortodonti Uzmanı

    Bizi Takip Edin

    Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.